Bent u een goede Active Worlds caretaker ?


Handige tips om een perfecte Caretaker te worden

• Wat betekent het woord caretaker ?

Het is een woord welke meestal gebruikt word om de eigenaar van een virtuele wereld van het type Active Worlds aan te duiden.
De term "world owner" is ook gebruikt, meestal in de engelse taal, maar niet in frans of nederlands.

Terug

• Uit hoeveel Kb mag een object bestaan ?

Het is belangrijk om zo veel mogelijk de grootes van uw texturen en objecten zo klein mogelijk te houden, omdat niet al uw bezoekers een hoge snelheid internetverbinding hebben. De grootes (in Kb) van uw objecten zijn in direkte relatie tot de tijd nodig voor het downloaden van alle objecten in de lokale cache van uw bezoeker.

Terug

• Hoe kan ik verder de download tijd optimaliseren ?

Het zelfde textuur van 15Kb weergegeven op 10 verschillende objecten is nog steeds één download van 15Kb voor uw bezoeker.

Terug

• Hoeveel texturen kan ik aan een object toevoegen ?

Een object van 3Kb met 350 faces welke 5 verschillende texturen van 15Kb ieder bevat, zal als resultaat hebben dat uw bezoeker 3Kb downloads aan welke 75Kb aan texturen is toegevoegd, dus in totaal 78Kb.

Terug

• Hebben het aantal faces (polygones) betrekking op de performance ?

Velen hebben moeite met het begrijpen van, terwijl men al reeds alle objecten in de lokale cache heeft gedownload, men nog steeds heel, heel traag vooruit komt. De browser word niet zozeer vertraagd door het aantal Kilobytes welke het heeft gedownload in objecten en texturen, maar eerder door het aantal faces het weer dient te geven. Afhankelijk van uw computerconfiguratie kan dit een zware belasting zijn. Daar bovenop, ook de faces welke niet weergegeven worden (u staat bijvoorbeeld voor een muur, u ziet slechts één zijde, maar de browser geeft ook de andere zijde weer). Om dit voorbeeld kracht bij te zetten, probeer eens om 3 bomen van ieder 15000 faces neer te zetten en dan vervolgens er onderdoor te lopen.

Terug

• Faces (polygones) zijn cummulatief

Hetzelfde object van 3Kb met 350 faces geplaatst 10 keer indezelfde ruimte, is nog steeds slechts 3Kb welke door de bezoeker gedownload word, maar zal wel 3500 faces in totaal zijn welke de browser dient te berekenen en weer te geven. Probeer dus altijd het aantal faces van een object zo beperkt mogelijk te houden.

Terug

• Kan ik een object naar RWX converteren ?

Gratis 3D objects geconverteert rechtstreeks in RWX formaat dienen te worden vermeden. Vaak zijn deze niet gemaakt voor een virtuele wereld, maar voor een landschap scène welke vaak een (heel) hoog gehalte details bevat (en dus automatisch een hoog aantal faces).

Terug

• Kunnen .COB bestanden gebruikt worden ?

Gebruikers van Truespace welke hun .COB bestanden direkt gebruiken (een ander ondersteund formaat in Active Worlds) dienen voorzichtig te zijn (zie ook Tip n°6).

Terug

• Gebruik van texturen ipv faces

Uw ogen kunnen uw bedriegen door texturen te gebruiken wanneer deze juist zijn gereduceerd in het aantal faces op uw objecten zonder dat deze de vorm veranderen.

Terug

• Kunnen geanimeerde texturen gebruikt worden ?

Ja, maar een geanimeerd textuur is niet alleen zwaarder om te downloaden, het is ook snel vermoeiend aan de ogen. Dus gebruik deze raadzaam.

Terug

• En andere animaties ?

De opdrachten create light, move en rotate dienen ook raadzaam gebruikt te worden voor dezelfde redenen en het aantal keren dat ze berekend worden voor videoweergave.

Terug

• Men klaagt dat alles langzaam gaat in mijn wereld ?

Neem altijd in gedachten dat u zelf misschien een superHi-Tech computer bezit met een overvloed aan geheugen en een ultra snelle processor, een super snelle Internet verbinding en verbazingwekkende grafische video performances, dat dit niet altijd het geval voor al uw bezoekers hoeft te zijn.

Terug

• Gebruik van object refresh

Laat het object refresh slechts alleen op een korte tijdsperiode indien u een object veranderd heeft zonder de naam te veranderen of indien u de avatar lijst heeft aangepast. In alle andere gevallen heeft het absoluut geen zin en is dit alleen maar vervelend voor uw bezoekers die een langzame Internet verbinding hebben.

Terug

• Maximale zichtveld

Nog steeds voor computer prestatie redenen welke niet hetzelfde zullen zijn tussen verschillende mensen, is het geen goed idee om een maximale zichts afstand van 100m te forceren aan uw bezoekers, omdat deze dan ook geforceerd worden om alle objecten te downloaden en weer te geven welke zich in een straal van 100m rond de avatar bevinden.

Terug

• Sommige objecten zakken door de grond ?

Een object is slechts alleen zichtbaar als zijn centerpunt in het gezichtsveld valt. Indien u objecten met grote afmetingen weer wilt geven, is het beter het grote object in verschillende kleinere objecten te veranderen.

Terug

• Kan ik willekeurige namen geven aan mijn objecten ?

Ja, maar denk toch aan het geven van logische namen aan uw objecten. Het klinkt meer logisch om een tafel terug te vinden onder de naam "tafel.rwx" dan onder een naam als "xbv125z2.rwx". Dit maakt het ook makkelijker om objecten binnen uw FTP ruimte snel terug te vinden en voor "builders" als uw wereld open is voor constructies.
Indien uw wereld open is voor constructie, kunt u een expositie maken van al uw objecten welke het gemakkelijker maakt objecten te vinden, of, indien u de ruimte daarvoor niet heeft, kunt u een lijst beschikbaar maken met alle objecten namen.

Terug

• Gebruik van welkom messages

Als uw wereld geopened is voor publiek, maak dan duidelijk in uw welkom bericht wie de eigenaar is en tot wie men zich kan wenden met vragen en voor (technische) problemen. Dit kan ook handig zijn tijdens uw afwezigheid indien iemand een ruimte zoekt om te bouwen of om uw te feliciteren met uw werk.

Terug

• Kan ik mijn privilege paswoord aan anderen geven ?

Vergeet niet dat als iemand als caretaker zijn/haar privilege paswoord geeft, de caretaker dan dezelfde rechten geeft als hij/zij zelf heeft in een virtuele wereld.

Terug

• Mijn bots kunnen niet mijn wereld binnen komen ?

Het word geadviseerd uw paswoorden van tijd tot tijd te veranderen.
Indien u uw privilege paswoord veranderd, vergeet dan niet deze ook te veranderen in de configuratie van eventuele bots welke u heeft in een wereld, anders kunnen deze niet langer functioneren.

Terug

• Hoe kan ik het best nieuwe bezoekers verwelkomen ?

Probeer zo veel mogelijk aanwezig te zijn in uw wereld, bijvoorbeeld met hulp van vrienden. Uw welkom is belangrijk voor een eerste indruk van een bezoeker, in speciaal voor nieuwe bezoekers.

Terug

Valid HTML 4.01 Transitional